søndag 19. november 2006

30 SØLVPENGER

Det er utrolig hva en times søvn kan gjøre, når den eneste oppgaven jeg har er å gå en tur. Jeg gikk rundt omkring i dagslys, og tok inn Mesnali luften. Jeg dro nedom Maharishi helsesenteret hvor jeg har vært mange ganger. Og innom kirken, fordi det var musikk der. Hun sa det skulle være gudstjeneste kl 18:00, så der var jeg.

Jeg fikk av meg svette klær, var på et halvt foredrag om ernæring og dro til kirken. Det var en fin stund. Jeg hørte på 30 sølvpenger med Betty Big Boom Band da jeg gikk dit. Jeg øver på den til studio. Da jeg kom dit, sa jeg til damen at jeg hadde glemt penger til kollekt. Jeg hater at jeg glemmer det. Penger er ikke mye verd å gå på tur med, men hit skulle jeg hatt de med. Jeg liker å gi fra meg penger i sånne sammenhenger.

Prekenen handlet om penger. Hun hadde til og med penger med seg opp på prekestolen. Hun dro historien fra Bibelen om den fattige dama, som gav fra seg alle pengene hun hadde. Hun brukte to 50 øringer som symboler. Og sa at hvis vi får 1000 vis av kroner hver måned, og gir bort en 100 lapp, så er ikke den like mye verd, som det denne konen gav. Hun snakket om å gi fra seg 10 % av det vi tjente til en god sak. Vi hadde ikke blitt fattige av det.

Så kan man få allslags tanker, at hun gamle hadde ikke mye å tape på å gi bort det hun eide, men det hadde hun, mer enn om jeg gav fra meg alt jeg eide. For det er sinnsykt mye rikdom i form av penger og ting rundt meg. Vi har og vi eier så mye rart, at jeg synes det er pinlig når noen er gniten. Vi får ikke med oss noe i graven likevel og hele poenget med å trakke rundt som gjest på denne jorden, er vel å få gi noe av seg sjøl, der det trengs.

Jeg liker å gi fra meg, men vil ikke forplikte meg til en bestemt ting. Jeg gir, når jeg kjenner at jeg vil gi, og det er ofte når noen tigger på gaten. Det gir meg noe. Det å gi av meg sjøl, er det største for meg. Og noen ganger handler det om penger. Hvis noen stjeler mitt hjerte, kan jeg gi uant av alt, så der må jeg lære meg å holde igjen.


Nei, nå er kl 20:00 og det er program igjen.

Nå er kl 21:30 og Kari Skanche har lest dikt til oss. Det var utrolig morsomt. Et utrolig oppkomme av Mesnali. Jeg kjøpte boka hennes, og får den på tirsdag.

Jeg har snakket med sjefen på Montebello i dag og hun synes at filming her skulle gå fint, så lenge jeg spurte folk først. Det gjør jeg.

30 SØLVPENGER handler om svik. Jeg gikk igjennom hele teksten og betydningen av den for meg, på tur hjem fra kirken.

Jeg har opplevd noen svik, og sangen blir en slags dedikasjon til to ting: bearbeidingen av dette og til den indre kritikeren i meg selv, til livsoppgaven å tilgi meg sjøl og andre dette. Det å bli utsatt for svik, som voksen er en annen følelse, enn de svikene som du opplever som barn. Som voksen er du ikke avhengig av mennesker i samme grad som du er som barn. Det går an å riste av seg drittsekkene og de dårlige følelsene de brakte med seg. Det er viktig å ikke ende opp som en bitter kvinne.

30 SØLVPENGER handler derfor også om mine egne svik, mot meg selv. At jeg lot meg lure. At jeg valgte å stå i disse relasjonene for lenge (igjen det er en grunn til at jeg ble kreftsyk).

30 SØLVPENGER handler om at det bor en Judas i oss alle. Det bor en som forråder meg i meg, denne kaller jeg for den ”indre kritikeren min”. Den som prøver å få meg til å sitte i mitt eget mørke og ikke tro på meg selv. Nå har jeg greid å knekke denne ganske så godt, men jeg tror denne kampen varer livet ut i større eller mindre grad. Men det er sjeldnere at jeg tviler på meg.

På veien hjem i kveld tok jeg fram Bibelhistorien om 30 sølvpenger. Den ene var Judas, men de som ville gi han 30 sølvpenger for å forråde Jesus er store svikere de og. Judas kjente tvilen i seg selv, han hadde vel en indre kritiker han også, hvor han selv ikke var mer verd. Og her er en kjempenøkkel til teksten, for han tålte ikke at Jesus fikk den plassen han fikk. Og sånn er det altfor ofte med oss folk. Judas`er, som er misunnelig og ikke tåler at du står i ditt eget lys og får til ting.

For det meste går det fint å gi faen i dette, men når folk med makt begynner å sverte deg og ditt navn, pga misunnelse, da er de like desperate som Judas var. Jeg vet ikke hvor religiøs jeg er. Jeg har troa på meg selv og tror at Gud bor i oss alle. Jeg synes at kirken er et godt sted å være og jeg synes at Bibelen har mange bilder og gode symbolikker, som jeg overfører til eget liv.

Det var masse solosang i kirken, av en kvinne og en mann og det var vakkert. Det var konfirmanter der og det var en liten varm kirke. Jeg gikk fram og tok nattverd. Jeg har mot og kjenner at jeg får mye av å gi meg sjøl dette. Sigrid Undseth er begravd på krikegården på Mesnali. Hun bodde i Lillehammer, hun var katolikk og ville begraves der. Det er korthistorien om det.

Jeg synes det er godt å være med meg sjøl, så her sitter jeg og taster. Jeg blir super sliten av sånn generell sosial prat og velger det derfor bort. I morgen tidlig starter vi med morgen trim kl 07:30.

God kveld,

Betty

Ps jeg legger ved teksten i kveld ds

30 Sølvpenger
Tekst: Betty Johnsen
Melodi: Sigurd Saue
(En sang til min egen indre kritiker, det bor en sviker, en Judas i oss alle og til livoppgaven å tilgi meg sjøl og andre dette)

E`det godt nok
E`det flott nok
For øyeblikket da?
E`eg verd mer
E`du fornøyd no
Fikk du alt det som du ville ha?

Ka sa eg
Da du ba meg
Ordne for deg og?
Eg vi`kkje ha deg
Eg vi`kkje se deg
Så enkelt e`det no og fordriv…

Forbud og påbud
Du e`ikkje bedre
Eg kjenner deg no
Eg vet kem eg skal hedre

Refr.:

30 Sølvpenger
E`det alt du gav
30 Sølvpenger
For det eg var
Blottet for empati
Ting går deg hus forbi

Vers 2:

Ka e`prisen
Du betalte
For sviket du prestert?
Kan det brennes
Kan det kjennes
Ka måtte du betale for det?

Du e`avslørt
Du e`tilgitt
For ditt eget spill og slag
Du e`sliten
Du e`liten
I din egen sjel og selvbedrag

Sviket ditt kjennes
Men det lar seg styre
Sviket kan brennes
Timene ble dyre

Aldri Aldri
Aldri skal du få rå igjen
Aldri Aldri
Aldri får du sjansen igjen
Aldri Aldri
Aldri bøyer eg av igjen
Aldri Aldri
Aldri skal eg kjenne meg under deg

Refr:

30 Sølvpenger
E`det alt du gav
30 Sølvpenger
For det eg var

Lengsler driver sannhetens trang
Stengsler driver redslenes tvang
Det var ikkje eg som dret på draget
Kjærlighet er størst, men penger kan bedra det


30 Sølvpenger
E`det alt du gav
30 Sølvpenger
For det eg var
30 Sølvpenger
E`det alt du gav
30 Sølvpenger
For det eg var
Blottet for empati
Ting går deg hus forbi


Betty

4 kommentarer:

Anonym sa...

Knallsterk tekst på
"30 sølvpenger"!!

trine40 sa...

Oppbyggende lesing - gleder meg til å høre plata!

Anonym sa...

Utrolig sterk tekst -venter på plata!!! Ønsker deg fortsatt fint opphold på Montelbello:)

Betty Boom sa...

Hjerteligst!

Plata får den kraften den skal ha!

Betty