lørdag 5. mai 2007

Red Light District


Trivelige Amsterdam!

Kelneren kysset meg! En vakker dag!

I dag har vi trålet Red Light Districts sidegater og de tattoo sjappene som vi kunne finne. Sistnevnte var ikke særlig interessant, da synes jeg at Tattoo Wolrd i Trondheim er mere innbydende. Men jeg ble veldig fasinert og nyskjerrig på livet i Red Light District. Vi var på en sånn "vanlig" turist atraksjon, nemlig Anne Franks musseum, men det var 50 meter kø og da giddet vi ikke det. Men det jeg ville blogge var at disse damene som står i vindu og tilbyr sexuelle tjenester, har jeg stor respekt for. De står virkelig for det de gjør. Jeg kjenner ikke noe avsky, tar ikke noe anstøt i fra det, synes ikke synd på de eller fordømmer de. Jeg føler meg helt uten moral her og det er jeg fornøyd med.

Jeg har ingen rett til å kritisere deres valg. WE ARE ALL PROSTITUTES. På en eller annen måte, så prostituerer vi oss alle. Går i klær bestemt av omgivelsene, vi selger tankene våre, ideene våre, kompetansen vår, rævsleiker sjefer, står på andre for å bli større sjøl.Vi gjør alle noe som ikke er helt bra for oss sjøl. Hvordan kan jeg fordømme de som selger kroppen sin? Vet vi bedre enn de? Jeg har vært såpass ute å kjøre i livet, at jeg vet at det å velge prostitusjon, er et valg en tar. Om det ikke er et bra valg, for kroppen er en annen sak, men det er et valg.

Jeg har arbeidet meg sjuk, med alminnelig arbeid. Det er mye som kan få følger i livet.

En verden uten prostitusjon vil aldri forekomme. Det finnes kvinner som er villig til å selge kroppen sin, og menn som er villig til å kjøpe. Spørsmålet er under hva slags forhold og med hvilken verdighet. Jeg tror på åpenhet. Har du først tatt et valg på å selge kroppen din, er åpenhet mindre belastende, enn å skjule det. Derfor blir jeg fasinert av disse damene som har laget sin egen virksomhet og butikk av det.

Feministene moraliserer, synes synd på de prostituerte og vil kriminalisere de som kjøper seksuelle tjenester. De som selger, er ikke overvettes begeistret for det. Hvem er vi som kan sette agenda for andres liv og bestemme hva som er uverdig.

Jeg tror at prostitusjon setter sine spor. Jeg tror ikke at det er bra for verken fysikken eller psyken, men det er der. Kanskje de velger det i stedet for en vaskejobb. Hva vet jeg? Kanskje er det et rusproblem som fører til prostitusjon, men da er det hele mere sammensatt og ikke bare prostitusjonensproblematikk.

Jeg vet ikke, men det er ikke for gud og enhver mann å stå i disse vinduene og by på seg sjøl. Det er steintøffe damer og med den åpenheten de har i Amsterdam, så tror jeg det er vanskeligere med trafficing.

En annen side av saken i dag, var at jeg tilbydde Bernt å prøve ut en av damene. Jeg kunne vente på en kafe med en øl eller tre. Han lo av tilbudet og sa at jeg aldri slutter å overraske. Jeg vet ikke hvordan jeg ville ha reagert om han gjorde det, men jeg vet at det hadde vært et valg jeg hadde vært med på. Og så tenkte jeg tanken, om det fantes gater med prostituerte menn og jeg selv trengte fysisk begjær. Ville jeg vært modig nok til å kjøpe en tjeneste, eller ville jeg brukt ufattelig mye tid på skjekking og kanskje fått napp et annet sted. Vet itsj sjø, for jeg har ikke udekte behov her.

Jeg synes altså at det ikke er så ille at folk kjøper tilgjengelige tjenester. At damene greier å skille mellom sex og kjærlighet, er mere enn jeg behersker. Og ikke behøver jeg å bli god på det heller, det er et valg jeg gjør!

Damen bak døren her, pratet jeg med. Hun ville ikke bli tatt bilde av, men hun var hyggelig. Møtte mange i løpet av dagen som gav mindre av seg selv enn henne.

Damene sitter i utstillingsvindu, og tilbyr service!

Bernt poserer foran en av Red Light Districts sidegater!

Ingen tvil, det er syklenes by!

God kveld,

Betty

10 kommentarer:

Anonym sa...

jeg respekterer dine modige meninger, men er ikke helt enig i det du sier om prostitusjon.

Jeg ser ikke noe positivt i at jenter byr frem kroppen sin på en slik måte, samme hvor mye de har valgt det selv. Fritt valg kan dessuten være et relativt begrep, og det kan vel diskuteres nettopp hvor fritt de fleste prostituerte har stått når de har tatt dette valget. Det er selvfølgelig mange elementer som spiller inn. Kanskje er det rusproblemer, fattigdom, seksuelle overgrep, tvang, usikkerhet i forhold til egen kropp og seksualitet osv som fører kvinner inn på dette sporet. Eller kanskje er det, i enkelte tilfeller, et rent yrkesvalg.

Men uansett hvor liberale de er i Amsterdam, så er dette unektelig et stort problem på verdensbasis. Spørsmålet er bare hvordan man kan minimalisere dette problemet. Hvor skal man begynne, og hva blir konsekvensene av de tiltakene man setter i gang? Min mening er at den prostituerte er den uskyldige part, som prøver å overleve i en tøff hverdag, mens han som kjøper tjenestene utnytter denne vanskelige situasjonen for å få tilfredsstilt sine egne behov (å få pult er strengt tatt ikke en menneskerett). Dermed blir det logisk for meg å straffe den som utnytter, for forhåpentligvis å gjøre det mindre attraktivt å gå ut å kjøpe andres kropp.

Jeg er ikke for å bestemme over andres liv. Men jeg mener prostitusjon må bekjempes, samtidig som vi gir disse jentene et alternativ. Slik at de har et reelt valg. De skal slippe å velge mellom sult og salg av egen kropp.

Dette er veldig komplekst, og henger sammen med fattigdom, gamle kjønnsrollemønster og sikkert 1000 andre samfunnsproblemer, både i Norge og verden forøvrig. Vi har med andre ord mye å ta tak i...

Man tar valg i livet på godt og vondt. Mitt håp er at alle skal kunne velge det som føles riktig for seg selv, det som gir selvtillit og selvrespekt, uten at det går ut over andre.

=Anja sa...

Dumme dumme hollendere
Om 3 år ligger landet under havoverflaten-

=Anja sa...

Tillegskommentar:
Vi er alle prostituerte, ja
Her i landet dreier det seg mest om luksusprostitusjon
Moralisering er en skummel greie

Bernt M. Johnsen sa...

Jeg synes alltid det er vanskelig å diskutere med anonyme innlegg.

Hva vi synes er en side av saken, hva jentene synes, er langt viktigere.

Men kan jeg stille deg et spm:

Synes du at prostitusjon er et onde i seg selv? Eller synes du det er et onde hvis det velges ut i fra nød, sult, tvang og rusmisbruk?

Betty

Tonita sa...

Prostitusjon finnes over alt, slik er det bare.

Jeg føler meg noen ganger arrogant fordi jeg vet at jeg ikke ønsker å se det, ikke ønsker å ha det innpå mitt hverdagsliv. (Det jeg ikke ser har jeg ikke vondt av ...)

Jeg forstår godt hva du mener Betty, når du sier at vi alle er prostituerte på en eller annen måte, - men den tanken gjør meg jo bare trist.

Du er en utrolig kvinne, og overrasker dine lesere (og tydligvis din mann)stadig vekk - selv om ingen av oss kanskje skulle la seg overraske av noe du sier eller gjør eller tilbyr - uansett er det av deg selv du byr på.

Husker godt disse utstillingsvinduene som også var i Namur i Belgia der jeg var en del. Det var det merkelige lyset som gjorde at alt hvitt tøy så blått ut, som sitter igjen som visuelt inntrykk. Men, - jeg synes også at utstillingsvinduet er ganske ugreit i forhold til prostitusjon. Kvinnene blir enda mindre mennesker, mer ting, mer salgsvare når de er utstilt i slike vinduer. Enda mer til spott og spe for enhver som går forbi, som nysgjerrig 'turist' eller mulig kunde. Men jeg ser også at de faktisk også er rimelige trygge bak disse glassbarrierne som gjør at de ikke er direkte utsatt for tysiske angrep fra gærninger på direkten.

'Anonom' kan man ikke diskutere med, - selv om det egentlig ikke heller er noe kjempestore greier vedkommende kommer med som en higer etter å si noe til.

Betty Boom sa...

Tonemor: Det jeg ønsker er at alle kvinner har friheten til å velge, og har du det bra så velger du neppe prostitusjon. De som kjøper sex, mangler noe de og. F.eks. Nærhet etc. Men når det først eksisterer og samfunnet er slik, så skal ikke jeg stille meg som dommer. Hvis en kvinne har valget mellom 3 vaskejobber og en prostitusjonsjobb, så er begge et signal på noe galt i vårt samfunn. Og da forstår jeg valget.
Men kriminalisering av prostitusjon og si at de som selger eller kjøper sex har lavere intelligens enn andre, og fordømme noe begge parter velger er å trakke på andre mennesker.

Da jeg sa det jeg sa til Bernt, så var det med et stort smil og var rimelig sikker på at han ikke ville velge det, fordi jeg oppfatter han som en kar som har det han trenger :-) Men samtidig, så sier jeg at jeg eier ikke han og at han har en frihet til å velge.

Betty

Betty Boom sa...

Anja: Glemt dæ, darling.

Æ vet itj om det bare dreier seg om luksus prostitusjon i Norge nei.

Betty

Anonym sa...

Bare luksusprostitusjon i Norge? Vi har da sett nok av de stakkarne som står på gaten fordi de må tjene til dagens skudd.

Betty Boom sa...

Sexy: Tror du det hadde vært bedre for de med egen butikk?

Betty

Tonita sa...

Jeg tror vel egentlig ikke at damene i vinduene i Nederland og Belgia har "egen" butikk, - jeg er stygt redd for at de har en slavekontrakt, og betaler vanvittig mye til en eller annen halliktype for å få lov til å sitte der.