fredag 22. september 2006

All Makt Til Ingen!!!!

Jeg er med i en bloggstafett for Sonitus , oppgaven fikk jeg av Andreas, og den lød slik: "Hvorfor Linux er bedre enn Windows", og her er min besvarelse:

ALL MAKT TIL INGEN!

Linux er bedre enn Windows fordi Linux er av og for deg og meg! Linux er ikke eid av noen, og det betyr at alle som ønsker det, kan gå inn og bestemme hva som skal skje med Linux. Hvis du vil påvirke, så har du muligheten. Hvis jeg hadde kompetanse til det, kunne jeg gått inn i Linux og laget noe nytt, fordi det er lov.

Linux er et allemannseie, og igjennom det kan du, ja, hvem som helst være med å bestemme, endre, legge til rette etc. Det handler ikke bare om at Linux er sikrere, mer pålitelig og billigere, men det handler om eiendomsrett. Linux handler om frihet, eiendomsrett og anarkisme. Linus Thorvalds er en finsk fyr, som først på 90-tallet laget en open source Unix-kjerne, og derfra har det vært en gedigen internasjonal dugnad.

Hvis et fattig afrikansk land, vil bruke det, kan de gjøre det, uten å betale en krone til noe selskap. Mangler det noe i Linux, så kan den som har tid/ressurser gjøre noe med det. Hvis du ikke kan – kan du gi beskjed og andre kan kleppe tak i det. Du kan også kjøpe tjenester som kan utføre noe i Linux, som du trenger. Linpro utfører dette.

Som den gamle anarkisten Proudhon, skrev i sin tid, et berømt sitat: ”Eiendom er tyveri!” Og det er det! Det er ingen, eller alle, alt etter som du ser det, som eier Linux. I motsetning til Windows som eies av Microsoft.

Alle vet om Windows, slik alle vet om NRK, og det er Microsoft som bestemmer hvilke betingelser du kan bruke Windows på og hva som skal skje fremover.

Linux-miljøet er positivt til standarder. Microsoft er et negativt firma. De er negative til standarder. Nå er det laget en OASIS Open Document Standard, som er en dokumentstandard som støttes av Open Office, Star Office, IBM, Adobe. Microsoft støtter det ikke. De saboterer. Hvis alle hadde støttet samme standard, så kunne man sendt dokumenter til hverandre uavhengig av hvilket tekstbehandlingssystem, eller operativsystem du bruker. Med andre ord, det Microsoft gjør med Windows er styrt av hvor mye penger de tror de kan tjene på produktet.

Windows er noe alle bruker, fordi alle bruker Windows! Når du kjøper deg PC, får du Windows med i pakka. Du kan som regel ikke velge det bort en gang. Slik som NRK, lisensen må du betale.

Det har vært rettsaker mot dette. Hva koster det å kjøpe seg fri? Det er ikke mange som vet at det finnes alternativ som er mye bedre, for eksempel Linux. Når du kjøper deg en datamaskin, så følger Windows med. Linux er en frihet fra alt dette her. Det er i mot monopolkapitalen og proprietære programvareprodukter. Det er et spark mot eiendomsretten. Det er anarkisme i praksis! Det er en stor internasjonal dugnad for å lage et felles gode, og jeg blir så begeistret at jeg må rette opp hvert eneste ord jeg skriver. Wikipedia (verdens største dugnadsleksikon) er også av samme sorten.

Så alle anarkister, punkere, sosialister, kommunister, frihetskjempere, liberalister, whatever, bør bruke Linux. Noen blar i platehyllene, i stedet for kjøpe musikk fra topp 20 VG-lista. Linux er bedre fordi det er for bevisste mennesker, som ikke kjøper det alle andre kjøper.

Alt fra Linux er i en pakke! Det er bare å laste det ned og brenne CD og installere Ubuntu, Fedora, og Debian er eksempler du kan velge.

UBUNTU LINUX (for human beeings) er også for oss som bare trenger mail, tekstbehandling, internett osv og det er bare én CD. Vi som ikke er så bevandret i datamiljøer og slikt, men enkelt og greit trenger 3-4 verktøy, bør alle bruke Linux, i stedet for Windows.

Det er altså politiske grunner til å bruke Linux, fordi det gir frihet fra monopolkapitalen. Det ligger ikke tilbake for Windows teknisk. Det er tvert i mot sikrere og mer pålitelig på mange områder.

FUD! Er en strategi som står for frykt, usikkerhet og tvil, Direkte oversatt: Fear, uncertainty and doubt. Microsoft har brukt dette for å demme opp mot Linux . For eksempel har de gått ut i markedet og sagt: ”Når du har et selskap i ryggen, så kan du få hjelp når du trenger det.Tør du å la være dette? Det gir en trygghet i et selskap”, etc.

Victor Normann sa opp rammeavtalen mellom staten og Microsoft. Deres svar på dette var å ansatte Grethe Faremo, som drev lobbyvirksomhet for å vinne tilbake det tapte. Linux er en trussel mot Mirosoft sin dominans. Selskaper som IBM og SUN (40 000 ansatte) har ansatt folk som får jobbe med Linux og annen open source programvare.

Eneste lille ulempen med Linux er at ikke like mange bruker det, det fører til at enkelte bedrifter ikke ser seg tjent med å utvikle programmene sine til Linux.

Hilsen Betty, som er gift med en mann som skal holde foredrag i Oslo 5 oktober om OPEN SOURCE.

Jeg gir stafettpinnen videre til bza.no, som skal skrive, med følgende overskrift:

MITT ARR!

Du sitter på en fest, og praten går livlig rundt bordet. Alle prater om arr de har på kroppen. De forteller hvordan arret oppstod, og den ene overgår den andre. Du er stille, har nesten falt av, men så betemmer du deg, og trør til:

Du forteller om et arr du har under ditt kne, hvor du har sydd 3 sting. Du må overgå de andre historiene, og tar skikkelig i. Pga denne episoden, du ble utsatt for, hvor en mann ble drept (ikke din skyld), men du endte opp med 2 år i fengsel. Derifa skrev du blogg hele tiden, om din opplevelse av saken, og som er omgjordt til bok, og kommer ut i neste uke.

Du må infiltrere følgende ord i oppgaven: Wikipedia, seksualitet, Linux, knekkebrød, søkemotoroptimalisering, serviett og Afrika.

Ordene skal ha en naturlig plassering!

Du ble selvsagt kveldens helt, og alt det førte med seg!

Lykke til!

Betty

12 kommentarer:

Anonym sa...

Fint flott, kjempe bra :-)

Betty Boom sa...

Jøss, den kom tidlig.

Men takk skal du ha!

Betty

Laila sa...

Dette var informasjon jeg ikke kjente til. Interessant!

Anonym sa...

Fin løsning på oppgaven, og snize oppgave videresendt!

Anonym sa...

Libertarianister bruker gjerne Linux. Vil de bruke Windows kan de gjøre det gratis. Det er nok av kopier.

Å eie er ikke tyveri.

Å råde over det andre eier er tyveri. Alle eier sin kropp. Derfor er det galt å "forsyne" seg uten lov.

Å ta det som tilhører andre, er tyveri.

Windows tilhører ikke Microsoft. Det er kun uredelige lover som sier det. Ingen kan eie mengder med tanker.

Å eie tanker er kun et kulturprodukt som følge av at man lærte seg trykkekunsten. Dersom man eier tanker, så eier man noe som er inne i andre sine hoder.

Det er sykt, det!

Anonym sa...

Det må sies, oppgaven til bza var usedvanlig stilig. Bra løst Linux-oppgave også.

Betty Boom sa...

Laila: Jeg lærte en hel del nytt, da jeg skrev oppgaven.

bza: Takk! Jeg vet jo at du har peiling, så nå ble jeg glad! Dessuten leverte du kjapt tilbake, og dødsbra.

Bråkmaker: Proudhon mente at eiendom over produksjonsmidler og andre ting som gir deg makt over andre menneskers liv, var tyveri. Han tenkte ikke på kroppen din, huset ditt og alt det der.

Slik samfunnet fungerer i dag, og med det lovvrerket vi har, så eier Microsoft Windows. Sånn er det med den saken. Brenner du kopi av det, bryter du loven.

Iversen: Du varmer!

Ha en kanon lørdag!

Betty

Rockette sa...

Bravo Betty!

Anonym sa...

Dødsbra Betty!

Anonym sa...

Loven avgjør ikke hva som er eiendom. Det er bare en forestilling. En forestilling som ikke er forankret i virkligheten, men i maktpakk. Slik er det med den saken.

Betty Boom sa...

Damer! Takk!

Jeg orker ikke å blogge i kveld, jeg har hatt det FOR bra. Det har vært en evig fest siden jeg forlot syekhuset på torsdag. Jeg gleder meg til hverdagen, men nyter hvert sekund. Det vil si: jeg har endelig lært å leve på laublar!

Betty

Betty Boom sa...

Bråkmaker!

Hvordan rister man seg av deg da?

Ihvertfall ikke med å svare, men likevel:

Du har antagelig ikke sittet inne for ulovligheter, slik jeg leser det av dine ord. Jeg vet ikke, er ikke sikker, men får tanker om at det du leverer av termenologi, ikke er egenerfart, men bevart i ditt indre utifra en urettferdig opplevelse av virkeligheten. Lover er lover! Men jeg gir deg støtte i å kjempe for din sak. Gjerne i mot loven.

Betty