lørdag 8. mars 2008

8. MarsKjenner at jeg virkelig må ta meg sammen for å skrive en skjerpet blogg om mitt forhold til kvinnedagen. Jeg er ikke nødt til å gjøre det, vet det, men det er klargjørende for mine egne standpunkt å blogge om det, så here we go!

Nå har jeg levd i luksus i 44 år i den vestlige verden, jeg har hatt en seng, mat, strøm, klær, penger, ser da bort i fra de årene jeg gikk på¨kjøret og manglet en del elementere ting, men det gikk ann, i et land som Norge, å huke meg inn igjen. Anvsarliggjøring av eget liv, kaller jeg det, med god hjelp av staten og skattebetaleres penger.

Det jeg har manglet i livet mitt er opplevelsen av å være et godt nok og et elsket barn, og jeg har vært svært uheldig med en del kvinnelige relasjoner, som har kjørt feminisme (mannshat og overdreven skyldpålegging), hersketeknikker i form av avvisninger og å holde sunn kraft og egenansvarsperspektivet unna, fordi den ble for truende.

Jeg har blitt utsatt fra vold av menn, og psykisk terror av kvinner. Jeg vet i dag sannelig ikke hva som er værst. Det vil si, at jeg synes ikke noe om å få en på tryne, men klandringer, bebreidinger, anklager og bitterhet over at menn er slik og slik, har jeg fått så jævli nok av, for de damene som sitter der og sier det, produserer ikke annet enn dritt og dårlig karma. Og de vil gjerne sitte fast i denne virkelighetsoppfatningen, at det er noen andre sin feil, at de har det som de har det. Skylddeling er ueffektivt. Egenerkjennelser er viktig for vekst.

Hvis vi som kvinner oppfatter oss likeverdige, så er det vårt eget ansvar å ikke godta vold og fornedrende situasjoner, og skaffe oss det livet vi synes at vi fortjener og fokusere på hvordan vi kan forbedre oss som mennesker og ikke kjøre samme kjipe maktspillet, som vi kritiserer.

Vi har en jobb å gjøre vi damer, med å huske på hvor mye vi sjøl betyr i andres liv, at enhver mann har en mor og den moren må utøve NOK kjærlighet, slik at menn vokser opp med balanserte følelser og oppfører seg som folk mot folk. Vi kvinner, har mye mere makt enn det vi tror.

I 2008 så trenger vi ikke å la oss usynliggjøres, vi trenger ikke å la oss latterliggjøres, vi trenger ikke å kjøpe bullshit, vi kan le av det og gå videre.

Det er en viktig for meg å presisere at jeg vet at noen kvinner i landet føler seg underlegen og sitter fast i usunne relasjoner til menn, og at noen menn sitter i fittefatet til kvinner som indirkete dirigerer og fremprovoserer ekspressivitet, som er usunne for begge parter. Det er et felles ansvar for alle å fri seg fra det.

For meg er det ikke slik at alle menn skal ta ansvar for den delen menn som nedverdiger kvinner, likedan som at jeg vil ikke ha ansvar for den delen kvinner som syter, klager, klandrer, driver andre til vanvidd og ufarliggjør egen rolle med å legge skylden på den som slo slaget.

Jeg synes det er greit å bli oppfattet som kvinne, jeg er stolt av å være kvinne. Jeg har også mange andre roller, sanger, mor, elsker, barnevernspedagog, blogger etc. det er først og fremst min jobb å være tydelig og ta den plassen jeg har rett på.

Nå kan du si at dette er blåøyd og blottet for kunnskap, men det som gjør det vanskelig for dem som liker å trekke andre ned, er at dette er levde erfaringer, mitt personlige forhold til kvinnedagen og min opplevelse av kvinners bruk av sin egen tid.

Vi kvinner som føler oss oppegående, som kjenner de hyggelige menn og kvinner, bør heller bruke tiden vår på å gi kvinner og menn, som trenger støtte, styrke til å ta et eget ansvar for eget liv, for helt ærlig i vårt ganske land, ligger alle forhold tilrette for at likeverdighet er regelen og ikke unntaket.

Så bør vi løfte blikkene våre ut mot verden og se hvor undertrykkingen virkelig smeller. Hverdagen vår blir kosete i forhold til dette eksempelet.

Jeg er bare så møkka lei av damer som skal kappe pikken av menn, som gjerne puler livshiten av dem, om de får anledningen. Lei av kvinner og menn som skal lage sluttdokumenter fra mannspanel, som fører til at mannen gjør seg underlegen. Eks. alle menn må ta ansvar for de menn som utøver vold, kollektiv unnslyldning på vegne av sitt eget kjønn. Jeg vil ikke ha ansvar for alle kvinner som utøver psykisk terror, ubevisst eller ikke. Og jeg vil ikke bære deres ansvar, det får de gjøre sjøl. men jeg vil gjerne være med på et felles ansvar om å forbedre menneskenes evne til å ansvarliggjøre seg selv.

De menn jeg kjenner er ikke dårligere enn kvinner til å snakke om følelser. Jeg vet av alt for mange kvinner som er flinke til å snakke om følelser på et slikt "overfladisk kafeprat nivå". Det er ikke noe om å gjøre at menn begynner å gjøre det. Kvinner, som menn, trenger kontakt med egne følelser og utvikle evner til å formidle dem. Det er en felles utfordring.

Mannspanelet lurer på om volden mot kvinner må bort for å få et likestillt samfunn eller om et likestillt samfunn fører til at volden forsvinner. Dette har ingen sammenheng. Jeg tror at enkeltindivider utøver vold uavhengig av samfunn og likestilling, fordi det er et individuelt problem ,og den som utøver vold må få hjelp til å ta ansvar for egne handlinger og gjøre nødvendige endringer. Det gjelder vold mot menn, kvinner, barn, eldre, mørkhuda og gud vet hva.

Det skal være en like verdig forskjell på kvinner og menn.

Hilsen

Betty (som har gjort hjemmeleksa si)!


-------- Bildestemning fra konserten i går kveld. ------------------------------------ Girl Power ---------------------------- Uttrykk ---------------------------- Ut å Fly -----------------------

Gratulerer til alle kvinner som tar egenansvar!

Betty

24 kommentarer:

Sexy Sadie sa...

Men Betty; det er da ikke noe galt i å pule skiten ut av menn? ;)

(Hadde jeg ikke vært så blakk, så hadde jeg vært i Trondheimen i går og på konsert med dere igjen.)

Lilly Craft sa...

Har du emailen til Marte? Hun tok noen utrolig kule bilder av meg også, sjønner du. Jeg har kjempelyst å få dem ut.

Formen er bedre i dag, men jobben er skjit. Kjørte inn i en hekk og fikk ei hysterisk kjærring på nakken. Fotosoot igjen på åstedet. Dama gikk fullstendig amok og skulle ha erstating og var helt på tuppa.

Vil helst parkere og gi faen i hele skjiten!

Tonita sa...

bETTY - STO DU DER, - STO DU DER MED DE FINE NYE PUPPENE DINE - med nusselige små svarte tape-kors på?
Gjørde du det?
Du er sannelig tøffere en toget!

Og,- egentlig er jeg ikke det spor overrrasket.

Har ikke gjort et slag i dag, for kvinner, feminisme eller noe. Lenge siden jeg gikk i tog er det også.

Klem til deg.

=Anja sa...

Veldig enig i det meste her
For egen del har psykisk terror vært det suverent mest ødeleggende -selv om det har vært aldri så ubevisst


Hilsen Anders Anja Hafsmo

frikke sa...

Gott im himmel! Så kule bilder!!
Wow! Tøffe damen!

Anonym sa...

Bra post Betty. Slik jeg ser det så finnes det ikke normer. Bare enkeltindivider med sine gjøren og laden på godt og vondt. Bondeviks antimobbekampanje feks; ser bra ut i pressen, godt tenkt, må gjøres, NOE MÅ GJØRES! osv -men det finnes ikke en sjel i dette landet som tar det til seg. Ikke nok. Hvem snakker han til? Det stakkars individet med mobbepersonlighet er ikke den som leser rammeplaner og får dårlig samvittighet -våkner opp og "fra i morra av skal jeg faenmeg være snill mot alle. God damn, den stortingsmeldinga fra bondevik var jaggu en solid wakeupcall". Lærere som skal følge samme rammeplan er bare de samme lærerne som har et nytt skriv å lese og forholde seg til. Kanskje går det en hel uke hvor læreren (etter et inspirerende personalmøte) med nytt mot prøver å behandle den irriterende og usympatiske eleven med ny og god spirit, men det vil ikke vare. Eleven vil ikke forandre seg. Han ser ikke. Det er en udugelig ordre fra høyeste hold som sier; "Dere som jobber på skoler og SFO; få slutt på mobbinga! Vennlig hilsen Statsministeren" Job done. Ingenting forandres i noe særlig grad selv om noen dresser på et kontor skriver setninger på noen ark som tilslutt skal leses av lærerstanden i landet. menneskelige relasjoner foregår som best de kan allerede. Ingen lærer kan bli antimobbekspert over natta. Og hva er løsningen? Vetta faen. Det er vel ingen løsning. Det er livets iboende faenskap som løfter sitt stygge hode. Krig feks. Annet tema selvfølgelig. Voksenverden det. Alvorlige saker ..
Jeg leste en gang at det eneste et menneske ikke kan forandre på er personeligheten. Det tror jeg på. Kjærlighet til sine barn. Beste oppskriften. Jepp. Med den ballasten er man godt skodd. Mot mobbing og alskens stormer.
Anyway, litt ølskriving her nå og sikkert noe unyansert, men det håp for alle uansett. Læll :)
Skål, og takk for i går.
Thomas

Betty Boom sa...

Thomas: Samme sak i grunnen. Det stakkars individet med mobbepersonlighet er ikke den som leser rammeplaner og får dårlig samvittighet -våkner opp og "fra i morra av skal jeg faen meg være snill mot alle.

Akkurat og hva er så alle disse rammeplanene og dokumentene godt for, gjøre akkkkkademikere mere teoretiske rundt saken, ha terminologien i orden, i stedet for å gjøre det som må gjøres?

Bedre å være et medmenneske med jording og by på seg sjøl, slik at de som sliter får roet ned og slippe slossingen som foregår inni dem sjøl.

Menneskelige relasjoner foregår som best de kan allerede. Ingen lærer kan bli antimobbekspert over natta. Og hva er løsningen? Vetta faen. Det er vel ingen løsning. Det er livets iboende faenskap som løfter sitt stygge hode.

Det ligger mye løsning i at barn tidlig får oppleve sin rett til sin egen opplevelse, lære å uttrykke følelser og det som er rett for seg. Lære å kjenne etter rett og slett. Da slipper man undertoner og grave ned andre for å stå sterkere sjøl.

Livet har ikke noe iboende faenskap, det skapes av menneskene.
Jeg har ikke tro på skylddeling, men tro på livet og kjærligheten som drivkraft, og det er mine siste ord her. Hadde sikkert holdt i massevis i lag med den harde feministstaben. Synes jeg hører de:" Velkommen tilbake Betty, du har mye å tilføre oss" ha ha men du skal aldri si aldri, personligheter er i takt, men mennesket er i endring - det duger -

Størst av alt er kjærligheten... :)

Kult bilde av oss? B

Betty Boom sa...

Ilder: Nei, ikke så lenge det er en avtale lissom, likeverdig, ingen understatements.

Lady: Sender deg mailen til marte, hun har forresten en fin blogg, lenke på min side.

Don`t do that. Jording, Lady!

Tonita: Skjønte at du kom til å like det. Viktigste jobben vi gjør er å være frie til å gjøre en jobb.

Anja: Jeg vet! Ser deg, sjø! Du trenger ikke å bære det!!!!

Frikke: Yess! Modige Betty! Nå må jeg inn og se hos deg.

Anonym sa...

Pinadø det beste jeg noensinne har lest om temaet. Takk for det. Og som andre her må jeg berømme deg for motet du viser gitt. Ikke visste jeg at svart tape kan brukes til så mye vettugt :-)

Sylvi sa...

Steike for en post, Betty!! Jeg kommer til å sitere deg i bloggen min. Jeg får underskrevet mange tanker og følelser jeg går rundt med av å lese bloggen din. Takk til deg!

8. mars - vi snakker om likestilling?? Vel, jeg jobber i et mannsdominert yrke og får spørsmål om å være med på jentedager og verve jenter til realfagene. Jeg blir så provosert!! Slike vervekampanjer er noe forbaska tull!! Yrker må man velge etter hjerte - der kommer viljen inn Betty ;)

Nei, 8 mars er ikke noe for meg. Jeg hadde en fin dag sammen med mannen og ungene mine. Det er jaggu viktig det også!

Ha en deilig dag!

Betty Boom sa...

Tor: Kul tilbakemelding på posten, takk. Det var eletriker tape, funket som bare det, men hadde bomull under, så det ikke skulle rive av, ja, du vet.

Sylvi: Jeg tror det går seg til, at jenter velger friere etterhvert som vi erobrer friheten. Og gutter velger det som passer for seg. Jeg har skrevet en oppgave om Sjølmord en gang og kan fortelle at sjølmordstatestikken for guttestudenter på NTNU er høy. Det er vel kanskje noen som har følt seg tvunget til å velge NTNU, fordi det sømmet seg best i familien.

Ja, der kommer den ekte viljen inn, Sylvi.

8. Mars er noe for oss. slik 9.mars er det, og 10. Mars osv... ha en deilig dag.

Marte sa...

Ville bare si at jeg er utrolig stolt og glad for at jeg kjenner deg Betty! Du er en fantastisk dame med en utrolig energi! Du var bare supertøff på fredag :)
Igjen - tusen takk for at du STILLER OPP!!! Det setter jeg stor pris på. Var veldig fint å komme hjem til deg å fotografere i går.
Må også takke for alle de fine kommentarene du har lagt i igjen i bloggen min - veldig koselig!

GOD TUR til syden i mårra - kos deg masse og nyt livet :)

Anonym sa...

Hei igjen, Betty!

Er ikke skjerpet nok til å skrive en god kommentar til posten din, men må skynde meg å si:

Det er de tøffeste bildene jeg noen gang har sett!!! Genialt!

Du ruler ;-)

Betty Boom sa...

Marte: Tusen takk.I lige måde.

Du har et godt øye som fanger fantastiske stemninger, lukter og ikke minst dine "danderinger" er råproffe. Fått masse fine kommentarer på bildene på Myspace også. Du er en superfotograf!!!!

Skal ha det fint på tur, ja. snakkes.

Trippel: Det er Marte som har tatt de, anbefaler en tur innom bloggen hennes. Men jeg er jo en modig dame og da. Takk skal du ha.

GundaM sa...

For et innlegg og for noen flotte bilder!!!
Likte spesielt det øverste, kjempefin komposisjon. Tøfft!!!

Vet ikke hva jeg skal si mere om innlegget ditt, men respekt er det som står veldig sterkt her hos meg da ;)

ha ei flot uke!

LIS JOHNSEN sa...

savner dere alle
du er fantastisk
kyss med duft av baby

Betty Boom sa...

Lis: savner dere og. Lev vel. Kyss og klem tilbake. :)

S10ne sa...

*applaus* - ett fantastisk innlegg fra ei fantastisk dame!!!!!!
SYKT KUULE bilder Betty - rett og slett RÅTT!
GOD TUR til sydenland - kos dere kjempemasse og NYT SOLA!
Klem

Runa sa...

Hei!Har veldig lenge hatt glede av å titte innom bloggen din!
Jeg sier bare: FOR EI DAME !
Ikke bare er du vannvittig tøff,men du har også veldig mange flotte tanker og meninger!
Jeg gleder meg til å følge med videre!
..og takk for hyggelig kommentar på bloggen til Marte...klarer ikke å være uenig med deg i det ;-)! GOD TUR !

Anonym sa...

Vi er mer enige når det kommer til feminisme enn elitedebatt ser jeg :)

Teresa sa...

Jeg bøyer meg i støvet, du er rå!

Betty Boom sa...

s10ne: Thanx. Bloggemarte som har tatt bildene. Inlegget var skrevet med venstrehånden, når jeg først kom igang. Hyggelig at folk er med i disse tankene. Vi har det fint i Syden.

Runa: Ja, datra di kan komme dit hvor hun vil, hun er utrolig dyktig og et fint menneske. Ellers takk for at du spleiset oss :)

Minneapolis: Godt! Vi er jo bare mennesker som gjør så godt vi kan, alle mann (og kvinner).

Teresa: Vi er rå på hver våre måte. Det gjelder å leve ut kraften sin :)

Anonym sa...

Fantastisk flott 8.mars-innlegg Betty.
Jeg er helt enig med deg. og de beste relasjonene mine er faktisk til menn, menn som kan snakke om følelser, som er direkte i språket, men som ikke er opptatt av allianser og strategi og intriger som mange kvinner som jeg kjenner er (
Selvfølgelig kjenner jeg mange fantastiske kvinner også)
Stå på du dyktige kvinne!

Klem fra Ingunn

Betty Boom sa...

Ingunn: ditto!